Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Πως ο διάβολος μας παγιδεύει στα δογματικά θέματα orthodoxia.online

 


Η παγίδα του διαβόλου στα δογματικά θέματα - γέρων Νίκων ο αγιορείτης
Πως ο διάβολος μας παγιδεύει στα δογματικά θέματα - γέρων Νίκων ο αγιορείτης

Το θέμα της κρίσης που καταντά κατάκριση είναι μια σύγχρονη λαίλαπα κυρίως στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από την σύγχρονη αυτή παγίδα του διαβόλου δεν ξεφεύγουν ακόμη και τα λεγόμενα δογματικά θέματα.

Ο γέρων Νίκων ο αγιορείτης σε πρόσφατη ομιλία του στην Κατερίνη μιλά για το θέμα της κρίσης-κατάκρισης ακόμη και τα λεγόμενα δογματικά θέματα.

Αναφέρει ο γέρων Νίκων:

Λέει ο Μέγας Βασίλειος-έχει γράψει αρκετές επιστολές και βιβλία,τα διαβάζουμε στο μοναστήρι συνέχεια και σε τράπεζα τώρα του κελιού – όταν ο Κύριος διατάσσει τη μία φορά «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» και την άλλη «Την δίκαιαν κρίση κρίνατε» δεν μας απαγορεύει ολότελα την κρίση αλλά μας διδάσκει ότι υπάρχει διαφορά κρίσης από κρίση.

Πάνω σε αυτή τη διαφορά λοιπόν θα δείξουμε και εμείς το πόσο διακριτικοί είμαστε.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή!!! Προσέξτε το αυτό, δεν πρέπει να κατακρίνουμε ακόμα και σε δογματικά θέματα κάποιον .

Γιατί όμως.

Γιατί το να διαπιστώσεις ένα Δογματικό σφάλμα δεν είναι εύκολο, ούτε μπορεί να το κάνει ο καθένας.

Μην παρασυρόμαστε από κάποιους που τον έχουν πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ σαν Ορθόδοξοι, γιατί πολλές φορές αυτοί που κρίνουν ούτε τη σωστή παιδεία έχουν, ούτε τις σωστές θεολογικές γνώσεις έχουν και μπορεί να βρίσκουν σφάλματα εκεί που δεν υπάρχουν λόγω δικής τους έλλειψης παιδείας.

Μπορεί ο άλλος να μην είναι αιρετικός και να τον βλέπουν εκείνοι σαν αιρετικό.

Για αυτό λέει ο Μέγας Βασίλειος, προσέξτε το αυτό :

Αν το σφάλμα σχετίζεται με θέματα πίστεως να μας δείξουν το γράμμα που το περιέχει, αλλά και στην περίπτωση αυτή να επικρατήσει αντικειμενικότητα, να διαβαστεί το εγκληματικό κείμενο και τότε να γίνει έλεγχος μήπως το έγκλημα οφείλεται μάλλον στην άγνοια του ανθρώπου που το διατύπωσε ή και στην άγνοια του ανθρώπου που διατύπωσε την κατηγορία παρά στο ίδιο το περιεχόμενο.

Πολλά από τα καλά δεν φαίνονται καλά σε ανθρώπους που δεν έχουνε σωστή κρίση.

Και πάλι λέει ο Μέγας Βασίλειος:

Ένα μάτι με κακή όραση πολλά από τα γύρω του δεν τα βλέπει σωστά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστά, κάτι ανάλογο γίνεται και με το νόημα των λόγων, αν αυτός που κρίνει δηλαδή είναι κατώτερος διανοητικά από το περιεχόμενο του κειμένου που διαβάζει.

Για αυτό το λόγο πρέπει και αυτός που γράφει και αυτός που κρίνει τα γραμμένα να έχουν σχεδόν την ίδια μόρφωση.

Δεν επιτρέπεται στον καθένα να εξετάσει τα λεγόμενα παρά μόνο σε αυτόν που έχει το πνεύμα της διακρίσεως,…όλοι το χουμε…..

Να προσέξουμε έτσι μας κοροϊδεύει ο διάβολος!!!

Δεν είσαι ορθόδοξος, δεν είσαι χριστιανός, δεν βλέπεις την αίρεση!!!

Όχι δεν τη βλέπω, δεν έχω τη δυνατότητα να το κάνω αυτό, για εκείνους που βρίσκονται στην αρχή του δρόμου της μετανοίας και της πνευματικής προόδου το πιο ασφαλές είναι να προσπαθούν να αποφεύγουν ολότελα την κρίση. Η κρίση δογματικών θέματα είναι θέμα Συνόδων.

Απόσπασμα από ομιλία του γέρων Νίκων με θέμα «Η Κατάκριση»-Σχολή Γονέων- Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Σύνταξη κειμένου-Σχολιασμός: orthodoxia.online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου